Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 18:17

Τι είναι η BARF διατροφή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
BARF τροφή BARF τροφή

Τι είναι η BARF;

Όταν μιλάμε για BARF τροφή, εννοούμε την ωμή διατροφή. Αρχικά το ακρωνύμιο BARF προερχόταν από τις λέξεις Bones and Raw Food (Φαγητό από κόκκαλα και ωμό κρέας) πλέον όμως προέρχεται από τις λέξεις Biologically Appropriate Raw Food (Bιολογικά κατάλληλο ωμό φαγητό).

Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Όπου BARF τροφή, ωμή διατροφή για το ζώο συντροφιάς μας (σκύλο και γάτα) με συνταγές που να καλύπτουν κάθε του ανάγκη.

Η ωμή διατροφή δεν είναι σκέτο κρέας. Ο Αυστραλός κτηνίατρος και υπέρμαχος της διατροφής αυτής, Ian Billinghurst, ο άνθρωπος που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο, σημείωσε πως το 60% θα πρέπει να αποτελείται από κρέας και κόκκαλα ενώ το υπόλοιπο 40% από λαχανικά, φρούτα και πολλά άλλα τρόφιμα.

Σκυλάκι τρώει τροφή B.A.R.F.

Μόδα ή όχι;

Η BARF τροφή δεν είναι κάτι νέο ούτε και μόδα. Οι σκύλοι δρομείς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνταν στα έλκηθρα, ανέκαθεν τρέφονταν με ωμό. Η επιλογή αυτή όμως δεν είχε πάρει έκταση λόγω της παραφιλολογίας που την ακολουθεί μέχρι και τις μέρες ενώ όσοι την επέλεγαν (κορυφαίοι εκτροφείς και κυναγωγοί) επέλεγαν να το κρατήσουν…κοινό μυστικό.

Μια τυπική συνταγή BARF τροφή περιέχει κρέας, κόκκαλα, εντόσθια, αυγά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι. Ο κάθε παραγωγός έχει την δική του συνταγή, προσαρμοσμένη στην τοπική αγορά και τις ανάγκες των πελατών του.

Μια μεγάλη ποικιλία από κρέατα χρησιμοποιούνται όπως βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, γαλοπούλα, κουνέλι κ.ά. εκτός από χοιρινό το οποίο δεν ενδείκνυται. Τα κρέατα αυτά σε άλλες συνταγές είναι κατά αποκλειστικότητα και σε άλλες σε ανάμειξη. Στην Ελλάδα οι περισσότερες συνταγές έχουν ως βάση το κοτόπουλο και συμπληρώνονται από τα υπόλοιπα κρέατα.

Όσον αφορά τα λαχανικά, μπορεί κανείς να βρει συνταγές με μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, σπανάκι και πολλά ακόμα ενώ το μήλο είναι σύνηθες φρούτο.

Στις συνταγές BARF δεν υπάρχουν επεξεργασμένα τρόφιμα παρά μόνο ωμά. Συντηρούνται σε βαθιά κατάψυξη ενώ δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση από τον κηδεμόνα του ζώου: ακριβώς ότι θα έκανε με κρέας που θα χρησιμοποιούσε για την δική του διατροφή θα πρέπει να κάνει με την BARF, να τηρεί δηλαδή τους κανόνες υγιεινής επιτρέποντας στον τετράποδο σύντροφό του να απολαμβάνει μια ανώτερης αξίας διατροφή.

Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη μας πως η BARF τροφή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα πειραματισμού. Η συνταγή θα πρέπει να προσφέρει στο σκύλο μας ή την γάτα μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει το ζώο υγιές. Και αυτό δύσκολα μπορεί να το πετύχει ένας ιδιώτης.

Μόνη λύση είναι οι επίσημες εταιρείες παραγωγής που έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Συμπλήρωσε την φόρμα εδώ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

Θέλεις να αγοράσεις τα B.A.R.F. προϊόντα μας; Βρές τα εδώ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα:

Διαβάστηκε 629 φορές